Personeelsfeest bij Arjan van Dijk Groep; wel of niet binnen de WKR?

De WKR (werkkostenregeling) is sinds zijn ontstaan in 2010 al meerdere keren op de schop gegaan. Ook in 2019 is de regeling opnieuw aangepast en wel in de ‘vrije ruimte’. Met name de kleine bedrijven en bedrijven uit de middenstand kunnen hiervan gaan profiteren. In het kort betekent de nieuwe aanpassing dat de drempel voor deze bedrijven om een extern personeelsfeest te organiseren lager wordt.

Ga je een personeelsfeest of bedrijfsfeest organiseren? In dit artikel vertellen we je welke impact de nieuwe WKR heeft.

Alles over de wetgeving rondom evenementen

Wat verstaan we onder de WKR?

Voordat we gaan kijken naar het nieuwe besluit, is het handig om de WKR nog een keer door te nemen. Sinds 2015 mag je als bedrijf maximaal 1,2% van je totale fiscale loon besteden aan verstrekkingen en vergoedingen voor je werknemers. We noemen deze 1,2% de vrije ruimte. De vrije ruimte kan gebruikt worden voor personeelsfeesten, personeelsreizen en kerstpakketten. Vergoedingen voor onder andere reizen, apparatuur, cursussen, kleding, kantoorspullen enzovoort vallen buiten de vrije ruimte. Deze onderdelen worden gezien als vrijstelling en kunnen belastingvrij worden verrekend.

Wat gaat er veranderen?

Sinds de aanpassing uit 2015 is de vrije ruimte van de WKR budgettair aantrekkelijker voor personeelsfeesten of kerstpakketten. Vanaf 2019 wordt de WKR nog aantrekkelijker gemaakt voor bedrijven uit de middenstand. Zij krijgen onder andere meer mogelijkheden in de vrije ruimte om personeelsfeesten extern te laten organiseren. Waar het voorheen alleen voor grote bedrijven mogelijk was om een memorabel personeelsfeest te laten organiseren, is dat nu ook mogelijk voor bedrijven uit de middenstand.

Personeelsfeesten binnen de WKR

Toch zien bedrijven nog steeds weerstand bij het organiseren van externe personeelsfeesten. Het is vaak nog onduidelijk wanneer de werkgever wel of geen belasting moet betalen, of wanneer de vrije ruimte beschikbaar is. Het zit zo:

Een personeelsfeest op eigen grond (dus op de werkvloer) is vrijgesteld van belastingen en valt niet binnen de vrije ruimte. Hierdoor houdt de werkgever het budget van de vrije ruimte over voor bijvoorbeeld kerstpakketten of personeelsreizen. Toch is een extern personeelsfeest het meer dan waard om te overwegen. Waar we bij de Arjan van Dijk Groep erg veel verstand van hebben, is hoe bijzonder en mooi een extern personeelsfeest kan zijn. Een extern personeelsfeest ontdoet veel zorgen van de werkgever en valt ook nog eens binnen de vrije ruimte van de WKR. Zolang de vrije ruimte niet overschreden wordt, kan dit dus belastingvrij worden verrekend.

Mocht je als bedrijf liever de vrije ruimte bewaren voor kerstpakketten, dan zijn er nog andere manieren om toch een extern personeelsfeest te laten organiseren. Zolang het zakelijke karakter overheerst, kan het evenement als ‘vrijstelling’ worden beoordeeld. Hierdoor valt het niet in de vrije ruimte, maar is het toch belastingvrij. Je kunt bijvoorbeeld een evenement organiseren als onderdeel/afsluiting van een cursus of opleidingsdag, waar het zakelijke gedeelte overheersend is. Genoeg redenen om een personeelsfeest extern te laten organiseren!

Ga je een evenement organiseren? Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van alle regels! Lees hier meer over de wetgeving rondom evenementen.

Alles over de wetgeving rondom evenementen